Anar directament al contingut

Les torres de defensa de Formentera

Les torres de defensa de Formentera
Passejant pel litoral formenterer es poden visitar cinc torres de defensa construïdes durant el segle XVIII que servien per vigilar la costa i per protegir-se de les incursions pirates. Formen part d'una xarxa de torres que permetia establir comunicació visual entre els punts més estratègics de la costa. Per comunicar-se entre torre i torre, de dia s'utilitzava el fum i de nit, el foc.

La torre de sa Guardiola, restaurada fa uns anys pel Consell d'Eivissa i Formentera, és la més antiga. Es troba situada a l'illa de s'Espalmador i va ser construïda entre 1749 i 1750. Posteriorment es construïren les torres de sa Punta Prima, la de la Gavina, la des Garroveret al Cap de Barbaria i la des Pi des Català, que ja foren preparades per incorporar peces d'artilleria i així servir no tan sols com a torres de vigilància sinó també com a torres de defensa activa, tot i que finalment només s'instal·laren peces d'artilleria, procedents de l'església de Sant Francesc Xavier, a la torre des Cap de Barbaria i la torre des Pi des Català.

Aquest sistema defensiu garantí la seguretat de la població, contribuint a consolidar el procés de repoblament de Formentera iniciat a finals del segle XVII.
 

Fotos © BalearWeb:
1. Torre de sa Guardiola a l'illa de s'Espalmador
2. Torre de la Gavina
3. Torre des Pi des Català
4. Torre de sa Punta Prima
5. Torre des Garroveret al Cap de Barbaria

 
Data de publicació: 28/01/2003

© 1996-2024 BalearWeb / Formentera - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat