Anar directament al contingut

Especial Eleccions Generals 2004

Especial Eleccions Generals 2004
El proper dia 14 de març de 2004 se celebraran a tot l'estat espanyol els comicis per elegir els 350 diputats i 208 senadors que formaran les Corts Generals durant els proper quatre anys i que elegiran el nou president del Govern central. Prop de 700 mil ciutadans de les Illes Balears estan convocats a les urnes, segons dades del cens electoral de l'INE. Balears haurà d'elegir per primer cop 8 diputats, un més que en les anteriors eleccions. També elegirà 5 senadors: tres per la circumscripció de Mallorca, un per Menorca i un per Eivissa i Formentera.

La Junta Electoral proclamà el passat dia 16 de febrer les candidatures i l'endemà es publicaren al BOE. La campanya electoral començarà el divendres 27 de febrer a les 00:00 h i finalitzarà el divendres 12 de març a les 24:00 h.

La principal novetat d'aquestes eleccions és que els partits d'esquerra de les Balears, excepte el Partit Socialista, presenten una candidatura conjunta al Congrés, i també al Senat per la circumscripció de Mallorca, que pretén trencar el bipartidisme del PP i el PSOE. La candidatura conjunta, anomenada Progressistes per les Illes Balears, no inclou l'elecció del senador per Menorca, ni el senador per Eivissa i Formentera, on no s'ha pogut arribar a un acord.

Així, a Menorca, el PSM-Entesa Nacionalista i Esquerra de Menorca presenten ambdós les seves pròpies candidatures al Senat, mentre que Els Verds finalment no hi presenten cap candidatura.

I a Eivissa i Formentera, l'esquerra s'hi presenta amb una candidatura conjunta per al Senat, anomenada Progressistes per Eivissa i Formentera i formada pels mateixos partits que els Progressistes per les Illes Balears, excepte Els Verds.

A continuació fem un resum de les candidatures presentades al Congrés de Diputats i al Senat:

Congrés dels Diputats
Per elegir els 8 diputats que representaran a les Illes Balears i Pitiüses al Congrés s'han presentat un total de 15 candidatures, entre les quals cal destacar la del Partit Popular, amb María Salom com a cap de llista, la del Partit Socialista PSIB-PSOE amb Francesc Antich al capdavant, la de la coalició Progressistes per les Illes Balears (PSM-EN, EU, EV, ERC) amb Fernanda Ramón com a líder, la d'Unió Mallorquina encapçalada per Josep Lliteres, i la d'Unió de Centristes de Menorca amb Federico Álvarez al front. La relació completa de candidatures al Congrés de Diputats per les Illes Balears és la següent:

1. PARTIDO POPULAR (PP)
2. COALICIÓ TREBALLADORS PER LA DEMOCRÀCIA (TD)
3. LA FALANGE (FE)
4. DEMOCRACIA NACIONAL (DN)
5. PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL (PSOE)
6. MOVIMIENTO SOCIAL REPUBLICANO (MSR)
7. UNIÓ MALLORQUINA (UM)
8. PROGRESSISTES PER LES ILLES BALEARS (PSM-EN, EU, EV, ERC)
9. UNIÓN DEL PUEBLO BALEAR (UPB)
10. UNIÓ CENTRISTES DE MENORCA (UCM)
11. FALANGE ESPAÑOLA DE LAS JONS (FE de las JONS)
12. AGRUPACIÓN SOCIAL INDEPENDIENTE (ASI)
13. IZQUIERDA REPUBLICANA (IR)
14. GRUPO VERDE EUROPEO (GVE)
15. CIUDADANOS EN BLANCO

Senat - Mallorca
Per elegir els 3 senadors per a la circumscripció de Mallorca es presenten 10 candidatures. El Partit Popular presenta com a candidats Joan Fageda i Carlos Ripoll. El Partit Socialista PSIB-PSOE proposa com a senadors Joaquín Antonio Bellón i Joan Mesquida. La coalició Progressistes per les Illes Balears (PSM-EN, EU, EV, ERC) proposa Cecili Buele Ramis i Miquel Àngel Llauger. I Unió Mallorquina es presenta al senat amb Dolça Mulet i Miquel Riera. La relació completa de candidatures al Senat per Mallorca és la següent:

1. PARTIDO POPULAR (PP)
2. COMUNIÓN TRADICIONALISTA CARLISTA (CTC)
3. COALICIÓ TREBALLADORS PER LA DEMOCRÀCIA (TD)
4. PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL (PSOE)
5. UNIÓ MALLORQUINA (UM)
6. PROGRESSISTES PER LES ILLES BALEARS (PSM-EN, EU, EV, ERC)
7. FALANGE ESPAÑOLA DE LAS JONS (FE de las JONS)
8. AGRUPACIÓN SOCIAL INDEPENDIENTE (ASI)
9. COALICIÓN REPUBLICANO-SOCIALISTA (IR-PASOC)
10. FALANGE AUTÉNTICA (FA)

Senat - Menorca
Per elegir l'únic senador que li correspon a la circumscripció de Menorca es presenten 9 candidatures. El candidat del Partit Popular és Josep Seguí. El candidat del Partit Socialista PSIB-PSOE és Antoni Orell. PSM-Entesa Nacionalista es presenta amb Nel Martí. Esquerra de Menorca proposa com a candidat Miquel Pons. I Unió Centristes de Menorca també s'hi presenta amb Pau Lluch. La relació completa de candidatures és la següent:

1. PARTIDO POPULAR (PP)
2. COMUNIÓN TRADICIONALISTA CARLISTA (CTC)
3. PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL (PSOE)
4. PSM-ENTESA NACIONALISTA (PSM-EN)
5. ESQUERRA DE MENORCA (ESQUERRA UNIDA)
6. UNIÓN DEL PUEBLO BALEAR (UPB)
7. UNIÓ CENTRISTES DE MENORCA (UCM)
8. FALANGE ESPAÑOLA DE LAS JONS (FE de las JONS)
9. FALANGE AUTÉNTICA (FA)

Senat - Eivissa i Formentera
Per elegir l'únic senador per a la circumscripció d'Eivissa i Formentera es presenten 8 candidatures. El Partit Popular amb Antonio Marí. El Partit Socialista PSIB-PSOE amb María del Carmen Ferrer. I la coalició Progressistes per Eivissa i Formentera (EU, ENE, ERC) amb Catalina Torres. La relació completa de candidatures és la següent:

1. PARTIDO POPULAR (PP)
2. COMUNIÓN TRADICIONALISTA CARLISTA (CTC)
3. PROGRESSISTES PER EIVISSA I FORMENTERA (EU, ENE, ERC)
4. PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL (PSOE)
5. FALANGE ESPAÑOLA DE LAS JONS (FE de las JONS)
6. AGRUPACIÓN SOCIAL INDEPENDIENTE (ASI)
7. FALANGE AUTÉNTICA (FA)
8. GRUPO VERDE EUROPEO (GVE)
 
Data de publicació: 24/02/2004

© 1996-2024 BalearWeb / Formentera - Publicitat - Contactar - Nota legal - Accessibilitat